Tarihçe

Tarihçe

22.12.2013 2154

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

 

 

 

SUVERMEZ kasabası  Nevşehir ilinin Güney Batısına düşmektedir.Merkeze uzaklığı 34 km. dir. Derinkuyu ilçesine bağlı olup ilçenin batı tarafındadır. İlçeye de uzalkığı 7 km. dir. ilçenin Merkezi bir Beldesi olup sınır komşu köy ve kasabaları ise doğusunda Derinkuyu ilçesi batısında Kuyulutatlar köyü güneyinde Yazıhöyük kasabası ve kuzeyinde Çakıllı ve Doğala köyleri bulunmaktadır. sınırları içerisinde yüksek dağlar rastlanmaz. İrili ufaklı tepeler vardır. Genel olarak bu tepeler çıplaktır. İç Anadolu´nun tipik bir stepler bölgesidir. Yüzölçümü ise yaklaşık olarak 45000 dekar alanı kapsamaktadır.                                                                              

 

 

 

Suvermez´in ilk adı Flidonos veya Flodonos´dır. bu isme rum ortadoks kilisesi kayıtlarında rastlandığı ileri sürülmektedir. Köyün bu ismi hangi çağda aldığı bilinmemektedir. Derinkuyu ve çevresinde suların azlığı derin kuyularda oluşu, suların önemini artırmış ve hatta suların para ile satıldığı ileri sürümüştür. Suvermez´in adını bu şartlara ve bir rivayete göre aldığı düşünülebilir: " Buradan geçen bir Devlet adamının su istediği halde kendisine su verilmemesi üzerine; "Ne suvermez Yer" demiş ve o zamandan beri bu köyün (Kasabanın) isminin Suvermez olduğu söylenir. Köyün rum halkı da bu yeri Suvermez olarak bilirlerdi. Resmi kayıtlarda (Niğde) 515 rum 65 Türk ailenin bir arada yaşadığı belirtilmektedir.   

 

 

 

Türklerin Suvermeze ilk defa geldikleri yer Niğde ve Kayseri´dir. Sülaleler ise: Bekir oğullan, Hatip oğullan (Ertaşlar).Köylülerin ifadelerine göre; Rumlar daha çok ketir eteklerinde oturuyorlardı. Evleri kirsten oyma ve yarısı yeraltında idi. Tanzimat Fermanından sonra yüryüzüne ev kilise yaptılar. Rum evleri her komşu eve küçük bir delikle yeraltından bağlı idi. Buradan olabilecek bir tehlikeyi haber vermek için faydalanırlardı. Buraya ilk göç Lozan Barışı ile 1924 yılında yapılan mübadele ile gerçekleşmiştir. Suvermez'e Türkler; Yunanistan'ın Yanya/Kayabar, Serfiçe, Kozana gibi ilçelerden gelmişlerdir. 1924 - 1925 yılları arasında köye 300 civarında göçmen getirildi. Bu yıllar kıtlık yılları idi. O kış soğuk ve karlı geçti. İklim şartlarına uyamayan göçmenlerin bir kısmı ölmüştür. Diğerleri de başka yerlere göçmüşlerdir. 1936 yılında Bulgaristan´ın Şumnu, Varna gibi şehirlerden gönüllü gelen göçmenler buraya yerleştirildi. O zamanlar 50 - 60 hane olan bu göçmenlerin sayısı azalmıştır. Suvermez köyünde bir kale bulunmaktadır.Kale mahallesi ve Kale Spor  ismini buradan almıştır.Bu kalenin Hitit Kapadokya, Bizans ve Selçuklu çağlarında ayakta kaldığı ifade edilmiştir. Ayrıca köyde bulunan yeraltı şehrinde bazaltan yapılmış iki küp bulunduğu, bu küplerin Kayseri müzesinde olduğu da söylenmektedir.

 

 

 

BELEDİYE TEŞKİLATININ KURULUŞU

 

 

 

Suvermez Belediyesi  1989 yılında kurulmuştur. İlk Belediye Başkanı Himmet Ertaş 26 Mart 1989 - 27 Mart 1994 tarihinde görev yapmıştır. Daha sonra: Niyazi Yücel 27 Mart 1994 - 28 Mart 2004 ve Yaşar Özdemir 28 Mart 2004 ve 29 Mart 2009 (devam ediyor) Belediye başkanı olarak görev yapmışlardır                                    

 

                                               

 

COĞRAFİ DURUM

 

                                                                                 

Suvermez´in doğusunda Derinkuyu;batısı Kuyulutatlar, kuzeyi Çakıllı, güneyi Yazıhöyük, kuzeybatısı Doğala ile çevrilidir. İlçeye uzaklığı 7 km´dir.